Processed with VSCOcam with f2 preset

10 asiaa, jotka Lappiin muutto minulle opetti

Teksti ja kuvitus: Rosa Luopajärvi
 
Syntyperäisenä (Itä-)Helsinkiläisenä ja vuosia Lontoossa palloilleena Pohjois-Suomi oli minulle täysin tuntematonta maaperää, kunnes viime syksynä päätin muuttaa Rolloon opiskelemaan. Onneksi päätinkin – elo Lapin porteilla maittaa, ja on kasvattanut tietoisuuttani mm. seuraavista aihealueista:
 
1. Jäbät. Vastoin kuin ylenpalttisen suosittu, jokseenkin inflaation kärsinyt “löydät sitten jonkun poromiehen ja jäät sinne” -murjaisu olettaa, jok’ikinen täkäläinen mies ei ole poronkasvattaja tai huskyfarmeri – aika siis dropata yleistykset ja stereotypiat. Vaikka Lapissa onkin enemmän poroja kuin porukkaa (heheh), jokainen saamelainen ei kasvata poroja, eikä jokainen lappilainen tosiaan ole saamelainen ylipäätäänkään. That being said, ei epäilystäkään etteikö näiden perinteikkäiden elinkeinojen harjoittajien parista löytyisi ihania dudeja, ja jos sellainen osuu tiellesi, go for it.
 
2. Oma keho. Minulla on ilmeisesti poskikarvat – tästä tulee tietoiseksi, kun naama saa hc-pakkasilla tiheän kuurapeitteen.
 
3. Arjessa pärjääminen I. Vanha kunnon pulkka on korvaamaton arkivaruste etenkin silloin, kun omassa yhden rapun taloyhtiössäsi ei ole kierrätysastioita, vaan joudut roudaamaan jätteesi Siwan lajittelupisteelle (tai laiskana päivänä illan hämärissä naapuritalojen laareille… Sori siitä!!!). Kämppis testasi pulkkaa myös pika-transittina juna-asemalle – toimii. Kannattaa vain valita asuinpaikka niin, että matka asemalle on hiekoittamatonta, jäistä alamäkeä (Rollo on varsin otollinen tässäkin suhteessa).
 


pulkka

 
4. Arjessa pärjääminen II. Lukkosula on pyöräilijällekin oikeasti äärettömän tarpeellinen, tässä todellisuudessa eksistoiva asia, vaikka ennen luulinkin koko tuotetta lähinnä urbaaniksi legendaksi. Olen oppinut kantapään kautta, että mikään ei pilaa talviaamua niin kuin pyörän jäiseen lukkoon katkeava avain, ja lukkosulahommat kannattaakin hoitaa ajoissa kuntoon. Jäisellä maalla pyöräily muuten onnistuu kaatumatta niin, ettei käännä ohjaustankoa kertaakaan – suorinta reittiä vaan mestoille!
 
5. Hiusmuotoilu. Vaikka jengillä olisikin pipot ja huput visusti päässä suurimman osan vuodesta, fledat siellä jossain alla pidetään silti taatusti kuosissa – tästä kielii se parturikampaamoiden määrä, joka Lapin pääkaupungissa on väkimäärään nähden. Jos kyseinen väittämä kuulostaa oudolta, kehotan tepastelemaan Rovakadun salonkibulevardin päästä päähän ja hämmästymään.
 

tyyppi

 
6. Sanasto. Mörönsyötti on kuulemma se tyyppi, jonka kanssa vietät/pyrit viettämään yön (jos mörkö tulee, se iskee häneen eikä itseesi). Epätoivotut iskuyritykset puolestaan voi teilata toteamalla lakonisesti “Ei tässä nyt kannata alkaa millekään”. Meikän hellu = my boo.
 
7. Journalismi. Maailmassa todella ilmestyy lehti nimeltä Rillumaroi.
 
8. Vuodenajat I. Kevään skeittikauden starttaus on ihan ok pienellä pakkasellakin, kunhan asfaltti pilkottaa. Pilkkikisoja sen sijaan voi järjestää parhaimmillaan vielä juhannuksen aikaan.
 
9. Vuodenajat II. Kaamos – se on kaunis ja pastellinsävyinen ja asettaa mielen luovaan horrostilaan, johon on oikeasti äärettömän mukava tuudittautua. Ikuiselta keskipäivältä tuntuva kesä sen sijaan pistää ihmiset sekaisin ja väsyttää houkutellessaan elämään täydellä liekillä 24/7. Molemmissa on hulluna taikaa.
 
10. Mielikuvat. Joulupukki saa oikeasti tuhansia kirjeitä vuodessa lapsilta ympäri maailmaa, ja koko joulubisnes on toki korvaamaton matkailuvaltti Suomelle. Lisäksi joulupajameiningit työllistävät suuren määrän esimerkiksi opiskelijoita, ja tarinoita työpaikalla Jingle Bells -mayhemin tahtiin vietetyistä kesäöistä kuuleekin jatkuvasti. Kaupallinen joulupukki on kuitenkin 4realsies yksi vähiten kiinnostavia asioita kaikesta siitä, mitä Lapilla on tarjota. Taide ja kulttuuri ovat kaikkialla, osana luontoa ja kaupunkia ja päinvastoin – tämä on ensimmäisiä seikkoja, johon kiinnitin huomiota Rovaniemelle asettuessani. Ainaisen joulupukkihehkuttelun vastapainoksi tulisikin arvostaa ja vaalia myös Lapin ainutlaatuista kulttuurielämää (olkoon tämä pieni toiveikas kannanottoni!). Ja joulupukkiin saa ilman muuta uskoa siltikin.
 

flakesss

Lisää luettavaa