menkka_1

”Köh köh, pilluni on kipeä”: Miksi kuukautissaikku on edelleen tabu?

Teksti: Sarita Kemppainen
Kuvitus: Tuuli Ollikainen
 
Sänkyyn kaatavat kivut, oksentelu, ripulointi, pyörtyily, runsas vuoto, joissain tapauksissa vielä lisämausteena kiva pieni säväys endometrioosia, ehkä joku sairaalareissukin. Kuulostaa syiltä jäädä kotiin, eikö?
 
Ilmeisesti ei. Kuukautisten takia otettuihin sairaslomiin suhtaudutaan työpaikoilla edelleen vähintäänkin nihkeästi, ja osakseen saa lähinnä ihmettelyä ja siunailua. Ei siis mikään yllätys, jos pahojen menkkakipujen kourissa itse kukin arkailee töihin soittoa: kehtaako kertoa, että tänään en pääse paikalle. Töihin raahaudutaan lääketokkurassa, vaipat pöksyissä ja vaihtovaatteet laukussa. Työn laatu kärsii, mutta paikalle on mentävä, jos ei halua mahdollisten kyyläkollegojen vihoja päälleen. Unohtamatta tietenkään työnantajaa, jonka ymmärrys ei tässä kohtaa jostain kumman syystä tunnu aina riittävän.
 
Niille, joilla ei omakohtaisia kokemuksia rankoista kuukautiskivuista ole, maalaan tähän väliin kuvan: heräät aamuyöstä paniikissa omaan itkuusi melko varmana siitä, että olet kuolemaisillasi. Helpottaa, kun tajuatkin kivun johtuvan repeilevistä limakalvoista ja krampeista. Nouset vanhasta tottumuksesta sängystä ylös, ja ryömit lämpimään suihkuun huohottamaan ja odottamaan, että särkylääkkeet alkavat vihdoin vaikuttamaan. Tähän menee ehkä tunti. Lopulta lääkkeiden vaikutusta kestää pari tuntia, kunnes kivun kärki terävöityy jälleen. Kohta pitäisi lähteä töihin, tai ehkä olla jo. Et ole juurikaan nukkunut, ja kaiken lisäksi vuodat niin paljon, että näyttää kuin sänkyysi olisi juuri tapettu joku. Anemia saa pään pyörälle ja pönttö tulee tutuksi joko istuen tai halaten. Parasta on tietenkin se, että kipuja, kramppeja ja ripulia ei voisi vähempää kiinnostaa mikä tilanne on päällä, tai missä satut olemaan. Kodin turva on kaukainen asia, kun istut työpaikan ainoassa vessassa viidettä kertaa tai etsit paniikissa kauppakeskuksen vessaa, joka yleensä vielä maksaa.
 
menkka_pieni_1
 
Ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, otetaan mukaan vielä vuoto. Vuoto, joka löytää tiensä tamponin ja maxisiteen läpi bussin, työpaikkaruokalan tai lukusalin penkille. Toki joillekin tämä niin sanottu oman merkkinsä jättäminen voi olla voimaannuttavaa ja se heille suotakoon, mutta itselle kyseiset tilanteet ovat lähinnä äärimmäisen nolostuttavia, jopa nöyryyttäviäkin. Vahingon sattuessa suurta lohtua ei tuo edes erikseen juuri tätä varten mukaan pakkaamasi vaihtovaatteet. Ei auta kuin etsiä lähin vessa, jossa siistiytyä.
 
Toki on olemassa kaikenmaailman pilleriä ja kapselia moniin eri tarkoituksiin. Kipuun, anemiaan, vatsaoireisiin, vuodon hillitsemiseen. Mutta aina eivät nekään riitä. Uskaltaisin olettaa, että suurin osa todella epämiellyttävistä kuukautisista kärsivistä on kokeillut lukemattomia eri keinoja olonsa helpottamiseksi. Jotkut, itseni mukaan lukien, eivät halua kroppaansa ylimääräisiä hormoneja tai niitä pillereitä, joita gynekologit lääkefirmojen kannustamana tuputtavat vaivaan kuin vaivaan. Eihän siinä mitään, että näiden pillereiden sivuvaikutukset saattavat olla hengenvaarallisia. Joillekin taas tietyt lääkeaineet eivät sovi esimerkiksi migreenin tai syöpäriskin takia, tai jo olemassa olevan lääkityksen vuoksi. Joillekin se ainoa toimiva ehkäisykeino on kuparikierrukka, mikä saattaa aiheuttaa kovempia kipuja ja runsaampaa vuotoa.
 
Sanomattakin selvää on, että helppoa ei ole.
 
Siksi onkin käsittämätöntä, että joillain työpaikoilla kuukautisten takia sairaslomaa ottavaa katsotaan kieroon tai epäillään. Olen joutunut itsekin todistamaan epäreiluja käytäntöjä, mitä kuukautisten takia otettuihin sairaspoissaoloihin tulee, saatoinpa menettää yhden työnkin osittain sen takia. Nykyisessä työpaikassani sen sijaan esimieheni on ymmärtäväisempi, ja asia sujuu luottamuksella ja ilman syyllistämistä – niin kuin sen aikuisten ihmisten kesken pitäisikin. Esimiesten suhtautuminen silti vaihtelee, eikä ymmärrys todellakaan ole taattua. Joillakin tuntuu olevan vaikeuksia ymmärtää, että kuukautisia on erilaisia. Työmoraalista kuittailu tai sen kyseenalaistaminen ei todellakaan ole reilua tai oikein, olipa kyseessä itse työnantaja tai kollega.
 
menkka_pieni_2
 
Tämän vuoden alussa uutiskynnyksen rikkoi erään bristolilaisen yrityksen ”period policy”, joka sallii palkallisen sairaspoissaolon kuukautiskipujen vuoksi. Kyseessä ei ole ainoa yritys laatuaan, vaan esimerkiksi Japanissa on jo 70 vuoden ajan ollut voimassa käytäntö, joka sallii menkkasaikun ilman turhia mukinoita. Myös muissa Aasian maissa ilmiö on hyvinkin tavallinen, eikä sen erikoisempi juttu ollenkaan. Bristolilainen yritys kertoo syyksi laupeudelleen sen, että näin “työympäristö on tuotteliaampi ja luovempi”. Työnteon rytmittäminen kuukautiskierron mukaan on siis työnantajalle eduksi. Sen näin muotoileminen menee ehkä vähän turhan hipiksi omalle ymmärrykselleni, mutta aimo askel kohti reilumpaa menoa se eittämättä on.
 
Tällaisten sallivien yritysten viesti on kuitenkin selkeä ja tärkeä; puretaan kuukautisiin liittyvää stigmaa ja tehdään työpaikoista reilumpia, nostetaan ylimääräistä stressiä ja painetta työntekijöiden harteilta. Eikö siis olisi jo hyvä aika ottaa homma esille Suomessakin? Asiasta ei tarvitse edes tehdä numeroa, pelkkä salliva ele työnantajien puolelta riittää mainiosti. Ei tämän pitäisi olla niin hankalaa, menkkasaikulle on olemassa jopa oma Wikipediasivukin!
 
menkka_pieni_3
 
Krooniset runsaat, sikiöasentoon pakottavat kuukautiset ovat validi syy jäädä kotiin, piste. Niiden ei todellakaan pitäisi olla asia, jonka takia joutuu häpeämään, saati pelkäämään työnsä puolesta. Syyllistäminen ja ”jaahas, sitä ollaan taas keksityllä verukkeella jääty kotiin pötköttämään” -kitinä ei palvele ketään. Kenenkään ei pitäisi joutua tulemaan työpaikalle kipeänä todistelemaan yhtään mitään. Pyytäisinkin ymmärtämään, että se mikä sinulle saattaa olla helppoa ja itsestäänselvää, ei sitä kaikille todellakaan ole. Toki, voihan joku käyttää ties mitä syytä jäädäkseen pois töistä, mutta tämäkin kertonee muista ongelmista, jotka nekään eivät kuulu tippaakaan muille, ellet satu olemaan oikeasti työntekijästäsi huolestunut esimies.
 
En äkkiseltään keksi kauhean montaa yhtä luonnollista asiaa, kuin menkat. Jos omasi ovat perseestä, on sinulla oikeus jäädä kotiin. Let it go ja let it bleed, yo.

Lisää luettavaa