editors_letter

Editorin kirje 1: Magic

Hei pitkästä aikaa ja lämpimästi tervetuloa takaisin.
 
Kuten olette varmasti huomanneet, Canth on nukkunut pitkää talviunta.
 
Aloitin reilu vuosi sitten elokuvataiteen maisteriopinnot, jotka veivät mukanaan siihen malliin, ettei elämään mahtunut mitään muuta. Canth (kuten myös liikunta, terveellinen ruokavalio ja niin edelleen) jäi täysin heitteille.
 
Sitten vuosi vierähti ja oli aika siirtyä 9.30-6 toimistoduuniin, ja siellä kun tuijotin ruutua päivät pitkät univajeisin ja lasittunein silmin, tulin siihen tulokseen, että jotain säpinää oli elämään saatava. Ja se jotain oli Canthin herättäminen eloon! Toinen perustajamme Anna on siirtynyt muihin juttuihin, ja mukaan uudeksi editoriksi tuli Rosa Luopajärvi.
 
Pakerramme Canthia kokoon edelleen hyvin pienellä porukalla DIY-hengessä, joten tulimme siihen tulokseen, että jatkuvan päivittämisen sijaan tästä lähtien julkaisemme vuodessa 3-4 digitaalista numeroa. Jokaisella numerolla on oma (löyhä) teemansa, ja kuten aikaisemminkin, avoimessa tekijähaussa voi kuka tahansa lähettää omia tekstejään tai muita töitä.
 
Ja tässä sitä ollaan, ensimmäinen numero teemalla Magic on ulkona.
 
Minä, kuten monet muutkin kaltaiseni aivan liikaa Instagramissa roikkuvat tyypit, olen viimeisen parin vuoden aikana hurahtanut kaikkeen maagiseen: tarotiin, astrologiaan, kristalleihin, noituuden tutkimiseen, herbalismiin ja niin edelleen.
 
On selkeästi menossa liike, jossa milleniaalit, etenkin naiset ja femmet, kääntyvät isoin joukoin metafyysisten tieteiden, käytäntöjen ja harjoitteiden puoleen. Syitä tähän voi löytää esimerkiksi patriarkaalisten ja monoteististen uskontojen laskevasta suosiosta edellä mainittujen ryhmien keskuudessa, sekä aikamme epävarmasta ja konfliktiherkästä poliittisesta ilmapiiristä, jonka lomassa selviytyäkseen täytyy joskus käpertyä sisäänpäin ja hoitaa sieluaan. Metafyysiset tai maagiset harjoitteet eivät tarjoa vain eväitä itsetutkiskeluun, vaan niitä ympäröi lisäksi vahva yhteisöllisyys, sekä vuosisatoja vanhat uskomukset ja traditiot, joita tutkiessa voi liittää itsensä osaksi jotain suurempaa henkistä sekä kulttuurihistoriallista kaanonia. Sirpaleisessa maailmassamme, jossa moni kokee yksinäisyyttä ja sortoa, on tämä monelle yksi selviytymismekanismi.
 
Tätä mielenkiintoista liikehdintää seuranneina päätimme Canthin ensimmäisen numeron keskittyvän magiaan ja taikuuteen sen kaikissa eri ilmentymissä.
 
Omaa sydäntäni eniten lähinnä on tarot. Ostin ensimmäisen pakkani reilu vuosi sitten, enkä vieläkään ole mestarilukija, mutta joka kerta kortit ulos vetäessäni saan niistä kummallista voimaa. Luen itselleni etenkin silloin, kun ahdistaa, tai päässä on muuten sekamelskaa. Kun poikaystäväni dumppasi minut kuin nalli kalliolle, siinä epätoivossa moni asia ei auttanut, mutta tarot kyllä. Sitä on vaikea selittää, mutta tarot on itselleni hyvin voimaannuttavaa ja terapeuttista. The Slutist -pakan tekijä kirjoittaa näin: “The tarot is a therapeutic option that is deeply embedded in a multiplicity of cultures, psychological and psychoanalytical practices, and the occult, with an emphasis on art and expression.”
 
Tässä numerossa Heta-Maria Pyhäjärvi kirjoittaa humanistisesta lähestymistavasta tarotiin, jonka itse myös allekirjoitan, haastattelussaan Xe Garcían kanssa. Esittelemme myös moderneja tarot-pakkoja, joista monet haastavat sukupuolinormeja ja esittelevät muitakin, kuin valkoisia ciskehoja.
 
Astrologia on kaikille tutumpaa, jos ei muualta niin Iltalehden horoskooppipalstalta, ja veikkaan, että jokainen lukija tietää oman aurinkomerkkinsä. Minä olen skorpioni, nouseva merkkini on jousimies ja kuumerkkini kalat. Vietin kerran töissä kaksi tuntia lukien omaa tähtikarttaani, jonka jälkeen koin sen luokan valaistumisen, että jossain puhkesi laulamaan kuoro. En tiedä miksi, mutta horoskooppeihin uskominen tuntuu tuottavan suurta aggressiota Rationaalisten Bro™:jen keskuudessa. Tähän ei voi muuta, kuin todeta että don’t at me bish, I’m a Scorpio. Keittiöastrologiasta meille kirjoitti tähän numeroon Elisa Kääriäinen.
 
On mielestäni myös tärkeää muistaa, ettei kaikessa, mistä puhumme “magicina” ole välttämättä edes kysymys mistään metafyysisestä, vaan monilta osin traditiosta, esivanhempien jälkipolville välittämästä tiedosta, ja yksinkertaisesti luonnosta.
 
Lisäksi on vielä tärkeämpää muistaa, että mystiikka ei ole vain kaltaisteni valkoisten tyttöjen puuhastelua, vaan maagisia uskomuksia sisältävillä traditioilla, kuten esimerkiksi Yoruba-uskonnolla ja siitä juontavalla Santerialla, on pitkät perinteet ja suuri merkitys esimerkiksi afrikkalaisessa diasporassa, ja artistit kuten Princess Nokia, Beyonce ja Solange ovat käyttäneet näiden perinteiden symboliikkaa ja käytäntöjä työssään. Esikristillisen hengellisyyden ja mystiikan tutkimisessa äärimmäisen mielenkiintoista on myös se, että maagisia uskomuksia löytyy muodossa tai toisessa jokaisesta maailmankolkasta, ja usein niillä on myös monia yhtäläisyyksiä.
 
Noituudesta puhuttaessa mieleen tulevat väistämättä keskiajan noitavainot. Luin pamfletin nimeltä Burning Women: The European Witch Hunts, enclosure and the rise of capitalism, joka on hyvin mielenkiintoinen. Siinä puhutaan mm. siitä, kuinka noituuteen liitettiin naisten itsenäisyys ja omatoimisuus, mikä puolestaan johti naisten seksuaalisuuden hallintaan ja lopulta ydinperheen ihannointiin ja täten kapitalismin nousuun. Huh.
 
Tässä numerossa puhumme myös muunlaisesta magicista kuin metafyysisistä tieteistä tai hengellisyydestä. Taikaa on kaikkialla: musiikissa, taiteessa, aktivismissa, pullan syömisessä.
 
Ja elokuvassa! Sekä minulla että Rosalla on audiovisuaalinen tausta, jolloin tuntui luonnolliselta, että kirjoittaisimme hieman siitä. Kulunut vuosi on omalta kohdaltani ollut lyhytelokuvien täytteistä, joten kerroin teille hieman siitä, mitä lyhärin tekemiseen tarvitsee. Rosa puolestaan sai kunnian haastatella inspiroivaa ohjaajaa Selma Vilhusta elokuvanteosta ja tarinoiden voimasta.
 
Taikaa on myös huumorissa, tai ehkä erityisesti juuri siinä. Huumori on joskus ainut tekijä, joka pitää minut huonoina aikoina järjissäni, enkä varmasti ole ainoa. Komedia taas on genre ja viihdeteollisuuden alahaara, jota perinteisesti on hallinnut suhteellisen miesvaltainen poppoo, joka on viimeaikoina korahdellut kuuluvasti poliittisen korrektiuden menneen liian pitkälle. Avaudun aiheesta täällä.
 
Avaudun myös kolmenkympin kriisistäni, katsastamme vuoden 2017 parhaat ja 2018 odotetuimmat, sekä runoilija Hanna Storm kirjoittaa kauniisti taianomaisuudesta pienten subjektiivisten hetkien synnyttämissä tunteissa ja muistoissa.

 
Ja niin on ensimmäinen numero purkissa. Kiitos mielettömästi kaikille avustajillemme.
 
Toivottavasti tykkäätte!
 
Loppuun vielä Magic-numeron suositukset ja shout-outit:
 
Woman Who Married A Bear
Suomalaisen Amerikassa asuvan Millan blogi, joka keskittyy herbalismiin ja muuhun witchcraftiin. Toimittaa myös uutiskirjettä, jonka lukeminen keskellä arjen ahdistuksia on hyvin rentouttavaa.
 
Yumna Al-Arashi
Löysin Yumnan internetin syövereistä alunperin hänen ohjaamansa lyhärin Shedding Skin, joka on kuvattu beirutilaisessa naisten kylpylässä, kautta. Filmi oli sykähdyttävä, ja niin ovat myös Yumnan ottamat valokuvat ympäri maailmaa. Hänkin kirjoittaa uutiskirjettä, jonka tilaamista suosittelen kaikille.
 
The Cut: Why Am I So Lazy?
Pakollista luettavaa kaikille kaltaisilleni, jotka luulevat olevansa laiskoja.
 
Alternative Tarot Course
Loistavan Beth Maidenin suunnittelema online tarot-kurssi.
 
Extraordinary Routines
Lempiuutiskirjeeni. Sisältää juttuja inspiraatiosta, ihmissuhteista, elämästä, kaikesta. Loistava (ja sydäntäsärkevä) oli esimerkiksi Heartbreak-sarja, sekä Make Friends Not Contacts.

 
Hyvää viimeistä helmikuun läpi rämpimistä kaikille, kohta on kevät!
 
xx
Paula
 
Ps. Tilaa Canthin uutiskirje! Postitamme kuukausittain e-mailin, joka sisältää omia suosituksiamme siitä, mitä kannattaa lukea, nähdä tai kokea. Tilaaminen hoituu sivupalkista.

Lisää luettavaa