astrokuvitus_canth_4

Keittiöastrologiaa

Teksti: Elisa Kääriäinen
Kuvitus: Hanna Malinen
 
Mikään ei ole niin ihanaa, kuin turvautuminen arjen astrologiaan hämyisten baarikeskustelujen jälkeen. Hetkinä, kun joutuu pohtimaan miksei se tyyppi taaskaan jäänyt osaksi elämää. Kotimatkalla sitten kaivellaan tyypin syntymäaikaa somen uumenista, ja etsitään planeetoista selityksiä epäsuotuisille lopputuloksille. Kolmelta aamuyöllä horoskooppien yhteensopimattomuus tuntuu paljon mukavammalta vaihtoehdolta, kuin jokaisen väärinymmärretyn eleen läpikäyminen.
 
Mutta mitäs sitten, kun horoskoopit jollain mystisellä tavalla alkavat oikeasti käydä järkeen? Tunnet kuusi eri Härkää, joiden kaikkien persoona sopii merkin luonnekuvaukseen, ja oma astrologinen syntymäkartta kuvaa tuntemuksia, joita ei ole itse pystynyt sanallistamaan, vaikka ne ovat aina olleet läsnä. Mistä on kyse?
 
Aurinkokuntamme planeetat säteilevät kosmista energiaa lakkaamatta, ollen loputtomassa vuorovaikutuksessa toisiinsa. Siinä piirissä pyörivät niin suuret näkymättömät voimat, ettei niitä voi edes käsittää, saati sitten tämänhetkisen teknologian avulla täysin tutkia. Ajatus siitä, etteivätkö tällaiset energiat vaikuttaisi meihin ihmisiin, eli eläimiin, joilla on biologinen rytmi, kuulostaa lähes mahdottomalta. Maailmankaikkeuden synty on jo itsessään niin kryptinen asia, puhumattakaan koko universumin sisällään pitämistä mysteereistä, että olisi liian äkkipikaista poissulkea taivaankappaleiden vaikutukset kaikkeen elolliseen ympärillämme.

astrokuvitus_canth_1

Iltapäivälehtien tarjoama horoskooppitietous on vienyt käsityksemme astrologian alkuperästä niin kauas kuin mahdollista. Ei ole ihmekään, jos kokee horoskoopit häiritsevänä höpinänä, kun joka päivä saa lukea, miten tänään ehkä saatat tavata jonkun merkittävän ihmisen. Horoskooppimerkkien ominaispiirteiden tuntemuskin rajoittuu usein kulahtaneisiin kahvimukeihin tai pirtsakoihin t-paitoihin, joissa kuvaillaan horoskooppimerkkiä parilla ylimalkaisella adjektiivilla.
 
Ihmiskunnan historian alusta saakka on taivaankappaleiden, sekä niiden yhteyksien luontoon, tutkiminen ollut osa ihmisyyttä. Se on myös joskus ollut ainoa tapa reflektoida ympärillä tapahtuvia asioita. Astrologia on syntynyt samanaikaisesti toisistaan riippumattomissa kulttuureissa eri puolilla maailmaa omaten samat pääpiirteet. Astrologian historia on siis yhtä vanha kuin ihmiskunnan, mutta sen asema tieteenä on vuosisatojen aikana ollut vaihteleva. Kuoliniskun vallitsevana filosofiana ja tieteenä astrologia sai kristinuskon nousun myötä.
 
Perinteinen astrologia perustuu ihmisen psyykkisten, henkisten ja fyysisten ominaisuuksien tutkimiseen taivaankappaleiden vuorovaikutukseen pohjaten. Horoskooppimerkit, eli eläinradan 12 tähtikuviota, on määritetty symboloimaan niitä aurinkokuntamme alueita, joiden kautta planeetat ja aurinko kulkevat. Ihmisen ominaisuuksia tutkitaan astrologiassa sen perusteella, minkä merkin alueella aurinko, kuu ja planeetat ovat hänen syntymähetkellään. Tämä muodostaa astrologisen syntymäkartan.
 
Syvemmälle syntymäkartan analyysiin mentäessä voidaan tutkia myös esimerkiksi planeettojen välisiä aspekteja tai hallitsevien merkkien elementtejä. Laajemman kokonaiskuvan saamiseksi on tärkeää muistaa tarkastella kaikkien planeettojen sijaintia tähtikartalla. Esimerkiksi Merkurius on yhdistetty muun muassa kommunikaatioon ja älyyn, mistä seuraa, että ihminen toteuttaa kyseisiä ominaisuuksia sen merkin kaltaisesti, johon Merkurius sijoittuu. Kuitenkin ihmisen horoskoopin dominoivimmat tekijät voidaan katsoa olevan aurinkomerkki, kuumerkki sekä nouseva merkki. Näiden kolmen merkin selvittäminen on hyvä tapa aloittaa oman tähtikarttansa tulkitseminen.

astrokuvitus_canth_3

Kun joku kysyy mikä olet horoskoopiltasi, vastaus jonka annat on aurinkomerkkisi, joka yleisesti tunnetaan ”horoskooppimerkkinä”. Aurinkomerkki määrittyy sen perusteella, miten aurinko sijoittuu syntymäkartalle. Aurinkomerkki symboloi henkilön persoonallisuutta yleisellä tasolla, ja koska auringolla on suurin vaikutus planeettoihin, sillä on myös suurin vaikutus ihmiseen. Aurinkomerkki peilaa siis ihmisessä vallitsevaa perusenergiaa.
 
Kuun asema syntymähetkellä määrittää ihmisen kuumerkin. Kuumerkki kuvastaa ihmisen sisäistä maailmaa, emotionaalisia taipumuksia ja alitajuntaa. Ihmisen sielunmaisemaa maalaava kuumerkki kertoo syvimmästä sisimmästämme, siitä osasta minuuttamme, joka parhaiten avautuu meille itsellemme.
 
Nouseva merkki eli askendentti kohoaa horisontista ihmisen syntymähetkellä. Se määräytyy paikkakunnan pituus- ja leveysasteiden sekä kellonajan mukaan, eli se voi olla mikä vain eläinradan kahdestatoista merkistä, riippuen vuorokaudenajasta ja syntymäpaikasta. Tämä merkki määrittää ulkoista olemusta ja sitä, millaisen ensivaikutelman ihminen antaa muille. Nousevan merkin katsotaan liittyvän vahvasti myös ihmisten persoonien yhteensopivuuteen, sekä siihen, miten käyttäydyt tuntemattomien seurassa.

astrokuvitus_canth_2

Moderni astrologia on ennen kaikkea keino tutkia sisintään ja työstää itseään ihmisenä. Se on yksi tapa oppia ymmärtämään muita ihmisiä, sekä keino käsitellä ihmisten välisiä suhteita ja elämässä tapahtuvia muutoksia. Nykyään oman (tai muiden) tähtikartan voi tehdä netissä parilla klikkauksella, eikä yllämainittujen merkkien tulkinnan haltuun ottaminen vie kauaa. Kun astrologian maagista verhoa on raottanut tarpeeksi, on mahdotonta olla uskomatta maailmaan ilman mystiikkaa. Selityksiä löytyy muihinkin elämän osa-alueisiin kuin ihmissuhdeongelmiin, mutta kun on oppinut lukemaan ihmisten astrologisia olosuhteita, on huomattavasti helpompaa tunnistaa ne tyypit, ketkä kannattaa kiertää kaukaa. Silloin ei tarvitse aloittaa taas yhtä yöllistä astrokeskustelua merkkien yhteensopimattomuudesta samalla, kun pöydän toinen puoli pyörittelee silmiään, ja toinen nyökkäilee ymmärtäväisesti.
 

Lisäinfoa:
 
Nummela, Juhani: Astrologian käsikirja (1996)

Johansson, Lars: Astrologian maailma (1987)

Cafe Astrology (täällä voi tehdä ilmaisen ja syväluotaavan syntymäkartan)

Obsidian Moon Astrology

Lisää luettavaa