screen-shot-2018-02-21-at-00-51-47

Lutkia, jumalattaria ja vanhoja kääkkiä – modernit tarot-pakat esittelyssä

Teksti: Paula Hämäläinen
Kuvat: Beth Maiden
 
Suurimmalle osalle ihmisistä tarotista tulee mieleen jotain tämän kaltaista. Kyseessä on vuonna 1910 julkaistu Rider-Waite tarot, maailman tunnetuin tarot-pakka.
 
Rider-waite-pakka on mielestäni tosi hieno; piirustustyylineen ja symboleineen siinä on jotain menneen ajan mystiikkaa. Kuitenkin tässä pakassa, kuten monessa muussakin, kuvasto on heteronormatiivista, binääristä ja sangen valkoista.
 
Siksi onkin mahtavaa, että nykyään tarot-pakkoja löytyy ihan joka lähtöön. Esimerkiksi tarot-lukija Beth Maidenin Little Red Tarot -nettikauppa on erikoistunut inklusiivisiin tarot-pakkoihin. Maidenin oma lähestymistapa tarotiin on queerfeministinen, ja se näkyy myös nettikaupan tarjonnassa: myynnissä on pakkoja, joiden kuvastossa seksuaalisuuden ja sukupuolen monimuotoisuus on huomioitu. Lisäksi monissa moderneissa tarot-pakoissa ei ole ihmisiä ollenkaan, vaan esimerkiksi eläimiä, kasveja, värejä ja kuvioita.
 
Tässä ovat omat suosikkini moderneista tarot-pakoista:
 
Dark Goddess Tarot

screen-shot-2018-02-18-at-17-58-34
Ellen Lorenzi-Princen tarot-pakka esittelee jumalattaria, noitia ja feminiinisiä henkiä monista eri kulttuureista. Tässä esimerkiksi pohjoismaalaisia jumalatar-hahmoja.
 
The Slutist Tarot

screen-shot-2018-02-18-at-18-07-19
Morgan Claire Sirenen seksipositiivinen tarot-pakka, jonka keskiössä ovat “femmet, jumalalliset huorat ja uteliaat neidot”. Sold.
 
Personal Space Tarot
screen-shot-2018-02-18-at-18-14-12
Emilee Graversonin luoma nimensä mukainen lempeä pakka, joka parhaiten toimii henkilökohtaisissa, hiljaisissa luennoissa.
 
Shrine of the Black Medusa Tarot
screen-shot-2018-02-18-at-18-24-58
Casey Rocheteaun luoma pakka, joka juhlii mustaa kehoa ja kulttuuria.
 
Tarot of the Crone
screen-shot-2018-02-18-at-18-28-40
Eli “Vanhan kääkän tarot”. Sydämeni pakahtuu. Tässä Ellen Lorenzi-Princen ensimmäisessä pakassa on jotain todella siistiä.
 
The Wild Unknown Tarot
screen-shot-2018-02-25-at-12-36-25
Tämä Kim Kransin pakka on saavuttanut jo jonkinasteisen kulttisuosion, ja tämä on myös pakka joka minulta löytyy. Äärettömän kauniissa kuvituksessa on jotain hyvin maagista.

 
Lisää pakkoja löytää Little Red Tarotin sivuilta. Suosittelen tutustumaan sivustoon ja Bethiin muutenkin, sieltä löytyy esimerksiksi blogi, jossa käsitellään tarotin lisäksi riimuja, astrologiaa, witchcraftia, hyvinvointia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Lisää luettavaa